Over mij

Roos van Well

Mijn liefde voor muziek is er altijd geweest. Dat begon al toen ik nog in de buik zat en mijn moeder mij fanatiek voelde trappelen wanneer mijn vader piano speelde. Als peuter zong ik hele inventies van Bach tijdens het spelen met duplo. Toen ik voor het eerst de klanken van een viool hoorde, rolden de tranen over mijn wangen. Op mijn vierde wist ik het zeker: ik wil viool spelen. Op 9-jarige leeftijd kreeg ik eindelijk mijn eerste vioolles en sindsdien heb ik mijn viool nooit meer losgelaten. Daarnaast heb ik gecomponeerd, piano- en zangles gevolgd en in een aantal jeugdmusicals gespeeld.

Mijn vioolstudie volgde ik aan het Fontys Conservatorium bij Jenny Spanoghe, waar ik zowel als uitvoerend en docerend musicus ben afgestudeerd. Een verdere verrijking van mijn muzikale ontwikkeling heb ik opgedaan tijdens masterclasses van o.a. Mikhail Bezverkhny, het Storioni Trio, Hagai Shaham, Evgenia Epshtein en het Ysaye Quartet.   

Ik speel graag in kamermuziekverband. Ik heb veelvuldig opgetreden met verschillende ensembles in binnen- en buitenland.
Met Duo Mezzo Serio heb ik in 2007 samen met pianist Guillermo Quintero Rojas een tournee gemaakt door Mexico.
Met het CoBrA Strijkkwartet heb ik in 2008 deelgenomen aan het Orlando Festival, November Music en het Tromp Festival.
In 2008 heb ik het Shalosh Trio mee opgericht – een pianotrio dat zich naast klassieke muziek in het bijzonder richt op volksmuziek en tango’s.
Van 2009 tot 2014 heb ik deel uitgemaakt van het ensemble Lunapark, dat zich bezighield met ‘digital folk music’. In 2013 hebben we de cd ‘A beautiful bed to lie down in’ uitgebracht.
In 2009 heb ik als soliste gespeeld in de theaterproductie ‘Duet’, gebaseerd op de documentaire over Jacqueline du Pré.
In 2013 heb ik gesoleerd met het Orquesta de Guitarras de Xalapa onder leiding van Orvil Paz.
Ook ga ik graag en regelmatig de samenwerking aan met hedendaagse componisten. Zo speelde ik in 2014 tijdens het festival ‘New meets Newer’ en in 2022 in het Componistenatelier in de Gelderlandfabriek in Culemborg.

Behalve uitvoerend musicus ben ik een gedreven viooldocente. In 2016 ben ik mijn eigen vioolpraktijk gestart in het centrum van Den Bosch en sinds 2021 ben ik daarnaast als viooldocente verbonden aan de Regionale Muziekschool ’s-Hertogenbosch. Van 2009 tot 2021 doceerde ik aan Muzelinck Centrum voor de Kunsten te Oss. Leerlingen van mij behaalden prijzen bij het Prinses Christina Junior Concours, de Maassluise Muziekweek en de Concertgebouw Talentenjacht en diverse leerlingen zijn doorgestroomd naar conservatoria.

Verder ben ik altijd erg geïnteresseerd geweest in andere culturen en heb ik vrijwilligerswerk gedaan in Moldavië, Servië, Armenië en Oekraïne. In 2009 heb ik deelgenomen aan een uitwisselingsprogramma in Ghana, waar ik een documentaire heb gemaakt die is verwerkt tot lesmateriaal voor middelbare scholieren.